سالهای زیادی از برتری این اندیشه میگذرد که بر اساس تقسیم کار جهانی کشورها مسیر توسعه را از صنایع و فعالیتهایی پیگیری نمایند که در آنها دارای مزیت نسبت به سایر نقاط جهان میباشند. مزیتهای نسبی شامل همه فرصتهایی میشود که در فضای رقابتی برابر کشوری را نسبت به سایرین در تولید و توسعه صنعت یا محصولی خاص برتری میدهد.
دسترسی به مواد اولیه، ارزان بودن نهاده های تولید در صنعتی خاص، نیروی انسانی متخصص، تکامل زنجیره ارزش، فرهنگهای محلی و … می توانند از مزیت های مناطق مختلف دنیا برای تمرکز بر حیطه هایی هستند که منجر به پیشروی آنها خواهند شد.
مزیت های ایران و توسعه صنعتی
سوال روشن در مورد کشور ایران یافتن مزیتهایی است که بتوان فعالیتهای توسعهای، سرمایهگذاریها، جذب سرمایه خارجی، فعالیتهای بازاریابی و … را حول آن مزیتهای خاص شکل داد. این سوال اولین بار در اینجا مطرح نمیشود و بررسیهای زیادی در طی سالیان در دولتهای مختلف و سازمانهای مسئول در این راستا انجام و احتمالاً بسیاری از فعالین اقتصادی در جریان نتایج این بررسیها هستند.
برای مثال دیگر اینک همگان معتقدند که ظرفیتهای بینظیر معدنی ایران یکی از مزیتهای بزرگ کشور ماست که با برنامهریزی درست و سرمایهگذاری میتواند زمینه توسعه همه جانبه کشور را فراهم آورد.
تحقیقات بینالمللی و داخلی مزیتهای گسترده دیگری را برای استفاده در مسیر توسعه برای کشور ما برشمردهاند. در اینجا یکی از مزیت ها که صنایع پلیمر و صنایع پلاستیک می باشد را بررسی نماییم.
صنایع پلاستیک، مزیت مهم ایران
در میان لیستی از مزیتهای درخشان ایران صنایع پلاستیک و پلیمر جایگاه ویژه ای دارد. مواد اولیه اصلی توسعه این صنعت با ججم بالایی در کشور تولید می شود و با توجه به مزیت های نفتی کشور دارای قیمتی به مراتب پایینتر از قیمت جهانی هستند. زنجیره ارزش صنایع پلیمر در کشور تا حد خوبی توسعه یافتهاند. بازارهای مصرف بزرگی در اطراف کشور در دسترس هستند و سرمایهگذاری مناسبی نیز در این عرصه انجام شده است. اینها مزیتهایی فعلی کشور در عرصه صنایع پلیمر و پلاستکی می باشد.
سرمایه گذاری در صنایع پلیمر
برای سرمایه گذارانی که قصد سرمایه گذاری در صنایع پلیمر را دارند امکان ورود به طرحهای مختلف متناسب با سرمایه و تواناییشان نیز وجود دارد. از صنایع تغییر شکل پلاستیک و تولید محصولات مختلف پلاستیکی تا بازیافت و همچنین طرحهای بزرگتر تولید مواد اولیه اصلی پلیمری.
در مورد بسیاری از محصولات پلاستیکی مصرف کننده سایر صنایع هستند، از جمله صنایع پرمصرف غذایی و یا بستهبندی انواع محصولات. بنابراین توسعه صنایع پلیمر میتواند عامل توسعه زنجیره گستردهای از صنایع دیگر نیز باشد.
زنجیره های اصلی صنعت پلاستیک در ایران
پلاستیکها دسته بزرگی از مواد می باشند که روز به روز سهم بیشتری در زندگی انسان پیدا میکنند و با همین سرعت نیز مواد پلاستیکی در حال افزایش هستند. در این میان در ایران توسعه یافتگی صنایع پلیمری بیشتر حول زنجیره ارزش چند نوع پرکاربرد پلیمری میباشد. از جمله پلیمرهای پرمصرف در صنایع ایران میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
پلی اتیلن (PE): بسیاری از قطعات تزریقی، مخازن بهداشتی، ظروف غذا، لوله های انتقال آب و …. از پلی اتیلن تولید می شوند و از پر کاربردترین مواد پلاستیکی در صنایع ایران می باشد.
پلی پروپیلن(PP) : تولید انواع کیسه برای بستهبندی مصالح ساختمانی، تولید انواع قطعات خودرو، تولید انواع ظروف و لوله ها و … بخشی از فعالیت ها در زنجیره ارزش پلی پروپیلن می باشد. مزیت قیمتی از ویژگی های بارز آن میباشد. قابلیت اکسترود و تزریق مناسب منجر به کاربرد وسیع PP در صنعت می شود.
پلی استایرن(PS): تولید انواع ظروف، ظروف یکباز مصرف، بدنه لوازم خانگی و تولید اسباب بازی و …بخشی از صنایع در زنجیره ارزش پلی استایرن می باشند. استفاده در صنعت بستهبندی و صنعت ساختمانی بصورت بلوک های سقفی و دیواری کاربرد وسیعی دارند.
پلی اتیلن ترفتالات(PET): طیف وسیعی از صنایع از PET بعنوان ماده اولیه استفاده می کنند. از تولید ظروف نوشیدنی و ظروف بستهبندی تا تولید انواع الیاف و نخ پلی استر . تسمه بستهبندی، انواع فیلم و شیت و … صنایع بسیار پرطرفدار صنایع پلاستیک میباشند.
پلی وینیل کلراید(PVC): تولید انواع لوله، تولید انواع محصولات تزئینی مورد استفاده در صنعت ساختمان از جمله دیوارپوش، درب و پنجره و ماربل شیت و …. همچنین تولید فیلم و شیت و سایر محصولات از صنایع پر رونق زنجیره ارزش PVC در ایران می باشند.
سایر پلاستیک ها شامل ABS ، پلی کربنات و … نیز بسیار پرکاربرد میباشند و ماده اولیه بسیاری از صنایع را تشکیل می دهد.
سایر واحدهای صنعتی صنایع پلاستیک در ایران
با توجه به ویژگی های فیزیکی و همچنین ارزشمندی مواد پلاستیکی، امکان بازیافت محصولات پلاستیکی و استفاده مجدد در صنایع مشابه یا صنایع دیگر برای بسیاری از پلاستیک ها موجود می باشد. صنایع بازیافت محصولات پلاستیکی صنایعی با بازده بالا و پرسود می باشند که به سرمایه گذاری بالایی نیز نیاز ندارند.
همچنین مخلوط سازی و یا به اصطلاح تولید کامپاندهای پلیمری دسته وسیعی از کارخانجات صنعتی کشور را تشکیل می دهند. این کامپاندها بصورت تخصصی و با بکارگیری علم مواد برای تامین مواد اولیه با خواص بهبود یافته و یا برای تولید انواع بهبود دهندههای پلیمری تولید میشوند. تولید مستربچ ها برای پلیمرهای مختلف که هم بهبود دهنده و هم حاوی رنگدانه می باشند نیز بسیار متداول است.
احداث واحد صنعتی در صنایع پلیمر
جهت دریافت مشاوره احداث واحد صنعتی در حوزه صنایع پلیمر با گروه صنعتی سامان صنعت تماس بگیرد. کارشناسان ما با در نظر گرفتن ملاحظات و منابع موجود متقاضیان محترم طرحهای مناسب را که منطبق با خواست سرمایهگذاران محترم و همچنین دارای بازدهی بالا، سطح اتوماسیون بالا جهت کاهش نیروی انسانی، دارای بازار فروش جذاب محصول و امکان تامین مواد مواد اولیه با قیمت مناسب و آسان میباشد را پیشنهاد میدهند.