تامین مالی در ایران سالهای سال است که بانک محور است. منابع خرد در بانکها تبدیل به سرمایه‌ای بزرگ شده و با منابع بزرگ دولتی تجمیع و حجم بالایی از قدرت سرمایه گذاری فراهم می‌آورد. بر اساس اینکه بانکها از این قدرت سرمایه گذاری در کدام بازار و در چه مسیری استفاده کنند می توانیم رشد در آن حوزه و رکود در حوزه های دیگر را ببینیم. سایر ابزارهای تامین مالی هرگز به اندازه نقشی که بانکها در در توسعه و یا رکود بازارها دارند بحساب نمی‌آیند و تاثیر زیادی در اقتصاد ایران ندارند.

صنعت ایران یکی از بخشهایی است که رشد و رکود آن به بانکها و تامین مالی درست و به موقع آنها گره زده شده است. بسیاری از سرمایه‌گذاران صنعتی در صورتی که بانک با آنها شریک شود و بتوانند از وامهای صنعتی استفاده نمایند در این میدان قدم می‌گذارند. بسیاری از واحدهای صنعتی در حال کار برای تامین نیازهایی از جمله نوسازی تجهیزات، توسعه و سرمایه در گردش به منابع بانکی نیازمند می‌باشند.

بی ثباتی اقتصادی در چند سال اخیر و جهش در قیمت دلار و سایر کالاها سبب شده است که بانکها تمایل بسیار کمتری به سرمایه گذاری در بخش صنعتی داشته باشند و منابع خود را از طریق تسهیلاتی که می دهند و یا شرکتهای تابعه به سمت خرید و فروش و بازرگانی سوق دهند. در مقایسه با این فعالیت ها تسهیلات صنعتی دارای بازده بسیار کمتر و ریسک و دردسر بیشتر می باشد.

از طرف دیگر با توجه به افزایش شدید قیمت‌ها نیاز تولید به سرمایه در گردش افزایش میابد و این منجر به افزایش درخواستهای وام سرمایه در گردش می‌شود. همچنین سرمایه گذاری جهت احداث و یا توسعه یک واحد صنعتی کوچک نیز به ارقام بسیار بالاتری نسبت به چند سال قبل نیاز دارد که این منجر به افزایش درخواست‌های تامین بخشی از سرمایه ثابت از سوی سرمایه گذاران صنعتی شده است. در این میان قوانین و بخشنامه‌های نهادهای ناظر که بانک ها را موظف می‌نماید در شرایطی با تورم 45 درصد تسهیلاتی با نرخهای حدود 20 درصد ارائه کنند سبب شده است که حجم بزرگی از درخواستهایی که هدف آنها دریافت تسهیلات ارزان قیمت با پوشش تسهیلات صنعتی روانه بانک ها شود.

از دیگر سو بانک مرکزی و متولیان اقتصاد کلان بمنظور کاهش تورم، خلق پول توسط بانکها در قالب تسهیلات را از عوامل منفی تلقی و محدودیتهایی برای آن ایجاد نموده‌اند.

با این توضیحات موضوع کاملا روشن است افزایش درخواست ها به علت تغییرات شدید اقتصادی و متقاضیان دریافت تسهیلات ارزان از یک سو سیاست های محدود ساختن تسهیلات از سوی دیگر که از طریق میل بانکها برای اعطای همین منابع محدود به موضوعاتی غیر از تولید شرایط فعلی را ساخته است.

البته هنوز منابع محدودی و بیشتر در بانکهای دولتی که عامل تسهیلات تکلیفی دولتی هستند به تسهیلات صنعتی اختصاص میابد اما به هیچ وجه پاسخگوی درخواستها نیست.

برخی پیشنهادات در شرایط موجود

عوامل بالا انقدر کلان و تحت تاثیر عملگرهای زیاد و با تاثیرات متقابل از یکدیگر می باشند که نمی توان راه حل هایی در این سطح برای آنها با قطعیت پیشنهاد داد. برای مثال این شرایط بیشترین لطمه را به تولید می زند و افزایش تولید یکی از مهمترین عوامل کاهش تورم و کاهش تورم مهمترین عامل در انقال تسهیلات به ریل درست خود می باشد. این تاثیر و تاثرات متقابل بر پیچیدگی مسائل این حوزه بسیار افزوده است که ارائه راه حل اجرایی را بسیار دشوار می نماید اما در انتها ضمن ارائه پیشنهاداتی سخنی با متقاضیان تسهیلات در این شرایط خواهیم داشت.

از مهمترین پیشنهاداتی که می توان در این حوزه ارائه کرد توجه به فعالیت اختصاصی بانکها در حوزه های مختلف اقتصاد است و جلوگیری از فعالیت در سایر حوزه ها و صرف منابع در بنگاههای متعلق به بانک منجر به افزایش منابع در اختیار آنها خواهد شد. در این صورت می توان به بانکهای تخصصی اجازه داد با توجه به حوزه فعالیت، بازه ای شناوری در سودهای پرداختی جهت جذب منابع و همچنین نرخ بهره تسهیلات داشته باشند. نظارت های بیشتر با اهرمهای قدرتمند تر بر فعالیت بانکها و همچنین تسهیلاتی که بعنوان عامل صندوق های دولتی باید پرداخت نمایند. انحراف از اهداف همین منابع محدود را به محل‌هایی غیر از صنعت روانه می نماید که خسارت بسیار بزرگی است. اهمیت بیشتر به ابزارهای تامین مالی و توسعه روشهای بسیار ساده تر برای تامین مالی جمعی و بطور کلی کاهش سهم بانکها در تامین مالی در اقتصاد ایران نیاز مبرمیست شرایط سخت موجود شاید شرایط آن را برای همیشه ایجاد نماید.

توصیه به متقاضیان وامهای بانکی صنعتی

در پایان نیز با متقاضیان محترم وامهای صنعتی و تسهیلات صنعتی مطالبی را بیان می نماییم. شرکت سامان صنعت مبتکر با سابقه قریب به 20 سال در مدیریت بانکی پروژه‌ها جهت دریافت انواع وامهای صنعتی و همکاری با بانکها در طول این دوره، تجربیات خود را جهت موفقیت هرچه بیشتر در اختیار متقاضیان محترم قرار می‌دهد.

1- در صورتی که قصد ایجاد واحد صنعتی کوچک را دارید سعی کنید با تغییر استراتژی های سرمایه گذاری ( تغییر طرح و کاهش سرمایه گذاری مورد نیاز، استفاده از ابنیه و تاسیسات موجود با قیمت پایینتر، شراکت با اشخاص حقیقی و … ) نیاز خود را به تسهیلات تا حد ممکن کاهش دهید و از آن بی نیاز شوید. بطور کلی سرمایه خود را برای ساخت نیمه تمام واحدی که در صورت عدم پرداخت تسهیلات بهیچ صورت امکان اتمام و بهره برداری از آن را ندارید هدر ندهید.

2- مواردی از قبیل اولویت دار بودن طرح، تولید محصولات صادراتی، دانش بنیان بودن طرح از مواردی است که در برخی موارد دارای اولویت هایی برای پرداخت تسهیلات می باشد. در انتخاب طرح و سرمایه گذاری خود دقت نمایید.

3- هر چقدر هم که دارای مواردی از جمله اولویت و یا امکان ارائه وثایق زیاد و گردش حساب چشمگیر در بانک هستید مدیریت پرونده تسهیلات خود را به تیمی تخصصی و آگاه به اخرین بخشنامه ها و قوانین و مقررات بسپارید. این موضوع درصد موفقیت پرونده را افزایش داده و از زیاده خواهی بانکها جلوگیری می نماید.

4- در پرونده تسهیلات خود مواردی از قبیل متورم نشان دادن سرمایه گذاری نداشته باشید. علاوه بر اینکه این موارد برای بانک قابل تشخیص است و می تواند منجر به عدم تصویب و تخصیص تسهیلات شود صرف منابع ارزشمند محدود برای منافع شخصیست که در این شرایط بسیار ناپسند و مضر برای تمامی کشور می باشد.

در صورتی که برای دریافت تسهیلات صنعتی از جمله تسهیلات ایجاد واحدهای صنعتی، توسعه واحدهای صنعتی، تسهیلات نوسازی و یا وام تامین سرمایه در گردش واحد صنعتی و یا بازرگانی و گردشگری خود نیاز به دریافت مشاوره تخصصی دارید با کارشناسان سامان صنعت مبتکر تماس حاصل فرمایید.