صنایع بازیافت از صنایع پربازده محسوب می شوند و اگر مواد اولیه آنها براحتی تامین شود ارزش افزوده و سودآوری بالایی ایجاد می نمایند. در این نوشته یکی از خطوط تولید صنایع بازیافت را معرفی و اطلاعات بروز و دقیق که حاصل اجرای پروژه های مشابه میباشد را ارائه می نماییم و آن خط بازیافت لاستیک می باشد. درادامه به اکثر سوالات شما در مورد ویژگی ها و شرایط این خط تولید پاسخ خواهیم داد. برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان فنی سامان صنعت تماس حاصل فرمایید.
آیا لاستیکهای فرسوده به راحتی قابل تامین می باشند؟
بمنظور کوتاهتر شدن متن از ذکر آمار مقدار لاستیکهای فرسوده که سالانه در کشور دور ریخته میشوند و معضلاتشان برای محیط زیست خودداری مینماییم. اما آسانی تهیه مواد اولیه و قیمت بسیار پایین و حتی رایگان تامین لاستیکهای مستعمل کاملا واضح است. اولین شرط بسیار مهم سودآوری بالای طرحهای بازیافت که تامین آسان و ارزان مواد اولیه می باشد در این طرح به بهترین شکل وجود دارد. بطور خلاصه اگر متقاضی اجرای طرح بازیافت لاستیک هستید در اکثر نقاط ایران مشکلی برای تامین مواد اولیه خود با قیمت بسیار پایین نخواهید داشت.
میتوان خطوط بازیافت لاستیک را براساس اینکه امکان ورود تایرها با چه اندازهای را دارند و براساس اینکه محصول نهایی چیست دسته بندی کرد. ما به شما خط بازیافت لاستیک خودروهای سبک ( از جمله خودروهای سواری و شانسی بلند) و تولید پودر لاستیک را معرفی و پیشنهاد میدهیم.
بازیافت لاستیک چه مراحلی دارد؟
بدون توجه به سایز لاستیکهای ورودی و اینکه قصد تولید پودر لاستیک ویا گرانول لاستیک را دارید، معمولاً مراحل بازیافت لاستیک بشرح زیر است:
1- جدا کردن بخش سیمی تایرها
2- خردایش ( تکه تکه کردن بخش گوشتی لاستیکهاست )
3- جدا کردن الیاف موجود در لاستیک
4- جدا کردن باقیمانده فلزات موجود
5- تبدیل به محصول نهایی ( گرانول یا پودر با دانه بندیهای متفاوت )
اینها بخشهای اصلی بازیافت لاستیک میباشد و هرکدام از آنها میتواند در یک یا چند مرحله و توسط یک یا چند دستگاه انجام شود.
از بازیافت لاستیک چه محصولاتی تولید میشود؟
زنجیره تولید محصولات از بازیافت تایر نسبتا طولانی است که در اولین مرحله دو محصول اصلی وجود دارد. یعنی مستقیماً از بازیافت تایر گرانول لاستیک و یا پودر لاستیک تهیه میشود. در نظر داشته باشید با استفاده از روشهای تولید متفاوتتر و تکنولوژیهای دیگر از بازیافت لاستیک می توان محصولات نفتی (نفت کوره و یا گازوئیل ) نیز تولید کرد و یا از سوزاندن این لاستیک های مستعمل در کورههای خاص و استفاده از گرمای حاصل، اقدام به تولید بخار و برق نمود. در همین ابتدا تکلیف این دو مسیر را مشخص نماییم.
تولید محصولات نفتی از جمله گازوئیل از بازیافت لاستیک طی فرایندی به نام پیرولیز و در دمای بالا صورت میگیرد. این تولید دارای دو ریسک بزرگ است: اول آلایندگی که میتواند دریافت مجوزات تولید را با دشواری همراه نماید و دوم اینکه باتوجه به قیمتهای موجود برای مشتقات نفتی در کشور و همچنین حد آلایندگی بالاتر این محصولات، جذابیت زیادی برای فروش ندارند. همچنین استفاده از لاستیکهای مستعمل در کورهها بمنظور تولید برق نیز دارای آلودگی زیادی است و باتوجه به قیمت برق در کشور ما جذابیت بالایی ندارد. البته در سالهای اخیر و با ارائه مشوقهای مختلف دولتی برای تامین برق رفته رفته جذابیت اقتصادی طرج تولید برق از سوزاندن لاستیک افزایش یافته است.
موارد مصرف پودر لاستیک چیست؟
از پودر لاستیک حاصل از بازیافت لاستیکهای مستعمل با توجه به اینکه چه سایز دانهبندی داشته باشد( دانههای پودر چقدر ریز باشند) استفادههای مختلفی میشود. ساخت کفپوش های لاستیکی، چمن مصنوعی، شیلنگ و افزودنی بهبود دهنده خواص و …. استفاده میشود. واحد سنجش دانهبندی پودرها مش میباشد. هرچقدر عدد مش در یک پودربالاتر باشد ریزتر و به گرد نزدیکتر میباشد. در مورد پودر لاستیک با مش حدود 200 و بالاتر دارای ارزش افزوده بالاتری نسبت به محصولات دیگر میباشد. از این محصول در کارخانجات لاستیکسازی و همچنین در صنایع لاستیکی بعنوان جایگزین برخی مواد اولیه گرانقیمتتر در صنایع لاستیکی استفاده میشود. تولید این محصول ارزش صادراتی نیز خواهد داشت.
بازیافت لاستیک و تولید پودر لاستیک با مش بالا
در خطوط تولید موجود در کشور و واحدهای صنعتی که پودر لاستیک تولید مینمایند حداکثر پودر لاستیک را تا مشهای حدود 80 تولید می کنند. در این دانه بندی محصولات حاصل تنها می تواند مورد استفاده جهت افزودنی اسفالت و یا تولید انواع کفپوشها و موزاییک های لاستیکی مورد استفاده قرار گیرد که ارزش افزوده بالایی ندارد. البته در این دانه بندی نیز بسیاری از محصولات موجود در بازار کاملا تمیز و عاری از الیاف و فلز نبوده و در استفاده می توانند مشکلاتی را برای مصرف کننده ها ایجاد نمایند.
بمنظور ایجاد ارزش افزوده بالاتر و امکان صادرات محصول لازم است پودر لاستیک در فرایند بازیافت کاملا تمیز و تا مش بالایی پودر شود. سفارش های صادراتی با قیمت های بسیار مناسب برای پودر لاستیک با مش حدود 200 وجود دارد. مهمترین عامل در تولید پودر لاستیک با این مش فرایند تولید و جداسازی مواد فلزی و الیاف از پودر و همچنین خردایش می باشد.
گروه سامان صنعت مبتکر با سابقه طولانی احداث واحدهای صنعتی در صنایع مختلف از جمله بازیافت در کشور پس از بررسی بازارهای داخلی و خارجی و بازدیدهای صورت گرفته از سازندگان خطوط تولید در کشور های مختلف و با در نظر گرفتن اصول مهندسی و اقتصادی و جمیع موارد در نهایت طرح بازیافت لاستیک های فرسوده و تولید پودر لاستیک با مش 200 با ظرفیت 500 تا 1000 کیلوگرم در ساعت را طراحی نموده است.
ویژگیهای خط بازیافت لاستیک و تولید پودر لاستیک با مش بالا
این طرح با ظرفیت اقتصادی و خط تولید با سطح اتوماسیون و تکنولوژی بالا مشکلات خطوط موجود که آلودگی پودر لاستیک تولیدی با فلز و الیاف است را برطرف نموده است. همچنین در مراحل نهایی خط تولید پودرسازی نهایی توسط دستگاههایی که با نیتروژن مایع خنک میشوند انجام میگیرد تا امکان تولید پودر با کیفیت و مش بالا ایجاد شود. همچنین خط پیشنهادی امکان تولید پودر لاستیک با مشهای پایینتر طبق سفارشات را نیز داشته و به تعداد کمی نیروی انسانی جهت بهرهبرداری نیاز دارد. امکان فروش صادراتی و امکان فروش به شرکتهای بزرگ تولید کننده محصولات لاستیکی از مزیتهای بزرگ در بازاریابی محصول میباشد. در حقیقت در این طرح شما با استفاده از مواد اولیه با امکان تامین بسیار ساده و ارزان، سود بالایی در محصولی با ارزش صادراتی ایجاد نمودهاید و تمام این مزیت را با استفاده از خط تولید بروز و با قمیت مناسب ایجاد نمودهاید.
خدمات شرکت سامان صنعت مبتکر در طرح بازیافت تایر و تولید پودر لاستیک با مش بالا
شرکت سامان صنعت مبتکر با تجربه و تخصص بالا در احداث کارخانجات در صنایع مختلف، پیمانکاری طرحهای صنعتی ، تامین کننده برتر ماشین الات صنایع خدمات کاملی در زمینه مشاوره پیش از احداث، اجرای طرحها، تامین ماشین الات و تجهیزات را بنابر درخواست متقاضیان محترم در اختیار قرار می دهد.
در طرح مذکور برخی از خدمات ارائه شده توسط گروه صنعتی سامان صنعت عبارتند از :
1- مشاوره پیش از احداث و مطالعات مهندسی کامل طرح شامل مطالعات فنی، بازار، مالی و همچنین بررسی کامل تکنولوژی و نیازمندی های فنی تولید
2- پیمانکاری ساخت سوله، ساختماهای اداری و رفاهی، تامین و نصب تاسیسات مورد نیاز
3- تامین ماشین آلات و تجهیزات خط تولید از طریق برگزاری مناقصه رسمی شامل الف – شناسایی تامین کنندگان ب- اعتبارسنجی و اصالت سنجی رسمی تامین کنندگان – ج – بررسی پیشنهادات فنی و قمیتی تامین کنندگان معتبر – د- مذاکره تجاری و حقوقی با تامین کنندگان با بهترین شرایط و مناسبترین قیمت – هـ – عقد قرارداد حقوقی مناسب و اخذ تضامین معتبر مورد نیاز جهت عمل به تعهدات
4- مدیریت فرایند بازرگانی خط تولید تا نصب و راه اندازی در محل کارخانه و تولید آزمایشی با همکاری متخصصین ایرانی و مهندسان شرکت سازنده خط تولید
5- مدیریت بهره برداری از خط تولید و بازرگانی محصولات تولیدی ( در صورت درخواست متقاضی )
بمنظور دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره سرمایه گذاری با گروه صنعتی سامان صنعت تماس حاصل فرمایید.