ارائه تسهیلات بانکی و دولتی به واحدهای صنعتی از مهمترین روشهای کمک به توسعه صنعت در کشور میباشد. مشاوره درست و راهنمایی سرمایهگذاران با توجه به متقاضیان فراوان این تسهیلات اهمیت ویژهای دارد. گروه صنعتی سامان صنعت عضو کانون مشاوران اعتباری و سرمایه گذاری بانکی و مشاور مورد تایید بانک مرکزی، با تجربه فراوان و اشراف کامل به انواع تسهیلات اعم از ایجادی، نوسازی و توسعه، سرمایه در گردش و منابع مختلف تامین این وامها و همچنین اشراف بر طرحهای دارای اولویتهای ملی و منطقه ای و دانش بروز در مورد قوانین و بخشنامههای بانکی و تکلیفی، مهیای ارائه خدمات مختلف تخصصی و راهنمایی سرمایه گذاران، تکمیل مدارک و تشکیل پرونده تسهیلات و دفاع از طرحهای دریافت تسهیلات در بانک تا حصول نتیجه می باشد.
منظور از تسهیلات صنعتی چیست؟
وامهای صنعتی و تسهیلات صنعتی، وامهایی هستند که به شکلهای مختلف و برای کمک به ایجاد واحدهای صنعتی، توسعه واحدهای صنعتی، نوسازی واحدهای صنعتی و تامین سرمایه در گردش واحدهای صنعتی پرداخت میشوند. هدف از تسهیلات صنعتی تامین مالی جهت توسعه صنعتی و افزایش تولید و اشتغال میباشد که بر اساس اسناد بالادستی، بخشنامهها و شیوه نامههای مختلف و از منابع متفاوت به متقاضیان واجد شرایط از طریق سیستم بانکی و یا صندوق های سرمایه گذاری پرداخت می شود.
منابع تامین تسهیلات صنعتی:
از آنجا که توسعه صنعتی و گاه بر طرف کردن خلاهایی از جمله بیکاری بالا، واردات بالا و همچنین افزایش ارزش افزوده تولید مانند صنایع تکمیلی کشاورزی برای دولتها مهم است در جهت تحریک متقاضیان برای اجرایی طرحهایی از این دست اقدام به اعطای کمکها و وامهای صنعتی مینمایند. با توجه به اولویت، این وامها از منابع مختلفی پرداخت میشود. یکی از منابع تسهیلات منابع دولت نزد بانکها است و بانک بررسی کننده مدارک و عامل این تسهیلات میباشد. منابع صندوق توسعه ملی، منابع خود اشتغالی، طرح آمایش، حمایت از شرکتهای دانشبینان، احیای واحدهای راکد و …. از جمله این تسهیلات میباشند. منابع دیگر تسهیلات صنعتی وجوه اداره شده استانها و یا منابع داخلی بانکها و یا شعب خاص است که هرکدام شرایط و ضوابطی برای اعطا دارند. اطلاعات بروز در مورد این تسهیلات و مقررات جاری در مورد آنها ضامن موفقیت درخواست های متقاضیان می باشد.
انواع وامهای صنعتی
در دورههای مختلف جهت افزایش تولید و اشتغال و همچنین جهتدهی به سرمایهگذاریهای صنعتی انواعی از وامها در حوزه صنعت جاری می باشد. برخی از این تسهیلات عبارتند از :
1- تسهیلات ایجاد واحدهای صنعتی:
این وامهای صنعتی برای احداث یک کارخانه از ابتدا به متقاضیان واجد شرایط اعطا می شود. این تسهیلات که بیشتر در غالب مشارکتهای مدنی به صورت فروش اقساطی پرداخت می شوند معمولا دارای دوره تنفس و بازپرداخت بیشتر از سه سال می باشند. نکته مهم در این تسهیلات این است که بانک برحسب جذابیت های طرح و استان و شهر محل اجرا حداکثر تا 60 درصد کل سرمایه ثابت طرح و معمولاً برای خرید ماشین آلات و تجهیزات تولید وام پرداخت مینماید و متقاضی باید بخش اعظم آورده خود را پیش از این در محل هزینه کند و پیشرفت فیزیکی ایجاد نماید.
2- تسهیلات توسعه و یا نوسازی واحدهای صنعتی:
این وامهای صنعتی برای توسعه یک واحد صنعتی در حال کار و یا نوسازی و بهسازی بخشی از تجهیزات تولید پرداخت می شوند. سابقه فعالیت سالهای گذشته واحد توسط بانک مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت جذابیت محصول و شاخصهای اقتصادی و با توجه به ارزش بخش موجود بانک اقدام به پرداخت تسهیلات تا درصدی از این ارزش بمنظور خرید تجهیزات جدید می نماید. تسهیلات به حساب تامین کننده ماشین آلات و تجهیزات واریز می شود.
3- تسهیلات سرمایه در گردش :
واحدهای صنعتی فعال و یا واحدهایی که جدید الاحداث هستند و مهیای تولید میباشند می توانند از این تسهیلات استفاده نمایند. مدت بازپرداخت تسهیلات سرمایه در گردش کمتر از یکسال بوده و معمولا شش ماهه هستند. این تسهیلات صرف خرید مواد اولیه، حقوق و دستمزد و انرژی می شوند تا درامد حاصل از فروش محصولات به حالت پایدار برسد. در مورد کارخانجات فعال افزایش ناگهانی قیمتها و یا افزایش ظرفیت تولید منجر به افزایش در سرمایه در گردش میشود و نیاز به دریافت وام سرمایه در گردش را در آنها ایجاد مینماید. سود این تسهیلات معمولا بالاتر از سود تسهیلات سرمایه ثابت می باشند و منابع تامین آنها نیز در سیستم بانکی بیشتر می باشد. آمادگی واحد جهت تولید و یا سابقه تولید و فروش دوره های گذشته برای پرداخت این تسهیلات بررسی می شود.
4- تسهیلات احیای واحدهای صنعتی راکد:
در سالهای اخیر بعلت مشکلات اقتصادی، افزایش ناگهانی قیمتها و همچنین تغییرات در سبد مصرفی خانوارها ناشی از تورم بالا، بسیاری از واحدهای صنعتی کوچک و متوسط بدلیل مواردی از جمله عدم توانایی فروش محصولات، عدم توانایی تامین سرمایه در گردش، عدم توانایی تامین مواد اولیه، عدم توانایی خرید تجهیزات و …. با ظرفیتهای پایینتر از توان خود فعالیت می کنند و یا تعطیلند. یکی از برنامههای متولیان صنعتی با توجه به سرمایه گذاریهای انجام شده در این واحدها و جلوگیری از هدر رفت این سرمایه، احیا این واحدها با پرداخت انواع تسهیلات بر اساس نیاز و عارضه یابی انجام شده می باشد. شرایط این گونه تسهیلات با توجه به شرایط متفاوت هر بنگاه و اینکه نیاز به چه کمکی دارد متفاوت است و در بخشنامههای دولتی ذکر می شود.
5- تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان
در سالهای اخیر مجموعه ای از حمایت های دولتی و شبه دولتی از بخش دانش بنیان اقتصاد شکل گرفته است. بخشی از این حمایت ها پرداخت انواع تسهیلات با بازپرداختهای بلند مدت تر و سود کمتر به این گونه کسب و کارهاست که شامل حال شرکتهایی می شود که دارای گواهی دانش بنیان می باشند و به تولید و توسعه محصولات دانش بینان میپردازند. البته این حمایت ها تنها به تسهیلات ختم نمی شود. در بخش معرفی خدمات شرکت سامان صنعت مبتکر به توانمند سازی شرکتهای دانش بنیان این حمایتها به تفضیل تشریح شده است. در صورتی که در این دسته از شرکتها قرار دارید و یا جهت اطلاعات بیشتر توصیه می شود این بخش را مطالعه فرمایید
شرایط دریافت تسهیلات صنعتی:
متقاضیان دریافت انواع مختلف وامهای صنعتی با توجه به اینکه این تسهیلات از چه منبعی تامین می شوند باید واجد شرایطی بوده و پرونده ای را که شامل مدارک گوناگون است برای بررسی کننده نهایی که بانک عامل می باشد تکمیل نمایند. برخی از شرایط عمومی این تسهیلات عبارتند از:
تکمیل پرونده تسهیلات:
مانند سایر تسهیلات، پرداخت وامهای صنعتی نیز دارای شرایط، فرمها و دستورالعملهایی است که در اولین گام متقاضی واجد شرایط این تسهیلات باید اقدام به فراهم آوردن مدارک و تکمیل این فرمها نماید. بعلت تعداد بالای این فرمها و مدارک در تسهیلات صنعتی نیاز به تشکیل پرونده پر حجمی برای متقاضیان میباشد. شامل مدارک در مورد محل مصرف تسهیلات، مدارک دال بر اعتبار و صلاحیت متقاضی، مدارکی که بازپرداخت اصل و سود بانک را تضمی مینماید و … . در نظر داشته باشید تشکیل پرونده تسهیلات صنعتی کاری تخصصی است و باید توسط اشخاص و یا گروههای با تجربه و متخصص انجام شود.
وثیقه تسهیلات صنعتی:
در مراحل نهایی برای دریافت تسهیلات صنعتی نیاز به ارائه وثیقه مورد نیاز به بانک وجود دارد. برحسب بسیاری از قوانین در صورت کافی بودن ارزش محل اجرای طرحی که دریافت کننده تسهیلات می باشد باید بعنون وثیقه در رهن بانک قرار گیرد اما بانک ها با توجه به تجربیاتی کی از راکد شدن سرمایه خود در این طرحها داشته اند معمولا درخواست وثایق خارج از طرح را نیز می نمایند. به این دلیل مدیریت بانکی پرونده تسهیلات را باید به تیمهای با تجربه، دارای دانش حقوقی و آگاه به دستورالعملها سپرد.
طرح توجیهی جهت دریافت تسهیلات:
متقاضی دریافت هرکدام از تسهیلات صنعتی که باشید نیاز دارید طرح توجیهی کاملی با فرمت استاندارد برای بانک فراهم نمایید. بر حسب نوع تسهیلات این طرح توجیهی متفاوت می باشد. در طرح توجیهی محاسبات دقیق و فنی و پیشبینیهای مدون در مورد طرح شما و مصارف وام دریافتی و پرداخت آن بیان می شود. تدوین طرح توجیهی نیاز به دانش کافی در زمینه طرح، دانش مهندسی، دانش مالی و برخی تخصصهای بازرگانی دارد. همچنین تدوین طرح توجهی نیاز به جمع آوری اطلاعات فراوان و پردازش و پیش بینی روندهای آینده خواهد داشت. گزارش امکان سنجی یکی از مهمترین عوامل در متقاعد کردن بانک در پرداخت تسهیلات به طرحها خواهد بود. برای تدوین طرح توجیهی دریافت وامهای صنعتی با کارشناسان دپارتمان امکان سنجی گروه صنعتی سامان صنعت تماس بگیرید.
صلاحیت مالی و شرکت سهامی خاص:
اکثر تسیهلات صنعتی طبق قوانین به متقاضی حقوقی دارای شرکت سهامی خاص پرداخت میشود که واجد شرایطی در ساختار مالی و حقوقی شرکت باشند. همچنین در صورت فعالیت های قبلی دارای سابقه مالی فعالیت باشند. همچنین متقاضی از نظر سوابق مالیاتی و تسهیلات قبلی معوق نیز بطور کامل بررسی میشود. اعطای تسهیلات به متقاضیانی که دارای منع قانونی، چک برگشتی، تسهیلات معوق ، اجرائیه مالیاتی و از این قبیل موضوعات هستند ممنوع است.
مصرف تسهیلات در طرح تصویبی:
طبق قانون و مقررات وامهای صنعتی و بطور کلی تمامی تسهیلات باید در طرح مورد تصویب مصرف شوند. این موضوع در مورد تسهیلات صنعتی که ارقام بالاتری دارند و معمولا سودهای کمتر و دوره بازپرداخت طولانی دارند از اهمیت بالاتری برخوردار است. یکی از آسیبهای پرداخت وامهای صنعتی، عدم مصرف این تسهیلات در طرح و استفاده در بازارهای پر بازده طلا و ارز است. سیستم نظارتی بانک ابزارهایی برای سنجش این موضوع دارد و با متخلفان طبق قانون برخورد می شود.
برای دریافت تسهیلات صنعتی از کجا شروع کنیم؟
در سالهای اخیر در اثر افزایش تحریمها و افزایش بی ثباتی اقتصادی، کرونا و افزایش تورم پرداخت وامهای صنعتی بسیار محدودتر از دورههای قبل است. از طرفی فراوانی متقاضیان شرایط تسهیلات را دشوار میکند. در سالهای اخیر سعی می شود منابع محدود موجود به سمت طرحهای توسعه، احیای کارخانههای راکد و یا طرحهای ایجادی دارای اولویت بالاتر سرازیر شود. بنابراین اولین قدم در مسیر تسهیلات صنعتی مشاوره با گروههایی است که از اخرین قوانین در این حوزه مطلع هستند. همچنین باتوجه به امکانات متقاضی، طرح توجیهی و بررسی تمامی شرایط بهترین روش ورود به مسیر درخواست تسهیلات صنعتی را پیشنهاد می کنند. در ادامه پرونده درخواست به بهترین شکل تشکیل می شود و را تا حصول نتیجه و دریافت وام مدیریت خودهد شد.
گروه صنعتی سامان صنعت با ارتباط تنگاتنگ با سیستم بانکی و همچنین اطلاعات بروز از تغییرات قوانین و منابع جدید و اولویتها و در اختیار داشتن دانش، تیم تخصصی و تجربه کافی در طرحهای مختلف آماده ارائه راهنمایی جهت دریافت تسهیلات صنعتی و یا به عبارت بهتر احداث و توسعه واحدهای صنعتی از طریق دریافت وامهای صنعتی میباشد. برای کسب مشاوره تماس حاصل فرمایید.